Sosyal medyada birden popüler olan fotoğrafları hatırlarsınız. Kimi zaman eğlenmek amacıyla yapılan kimi zaman ise kötü amaçlı nefret söylemi için yayılan fotoğraflara şahit olmuşsunuzdur. Peki, fotoğrafın gerçek olup olmadığını nereden anlayacağız?

Bunun için neyseki tersine arama yapan siteler ve uygulamalar var.

1. https://images.google.com adresine giderek indirdiğiniz fotoğrafı ya da fotoğrafın URL’sini yükleyebilirsiniz. Sonuçlardan bu görselin daha önce nerelerde ve ne zaman kullanıldığını kontrol edebilirsiniz. Arama sonuçlarında çıkan en eski sayfalara doğru bir yolculuk yaptığınızda fotoğrafın telif hakkına sahip olan fotoğrafçının ismini, nerede ve nasıl kullanıldığını görebilirsiniz.
2. www.tineye.com’u ziyaret edin. Yine aynı mantıkta indirdiğiniz fotoğrafı yükleyebilir ya da fotoğraf URL’sini yapıştırabilirsiniz.
3. Fake Image Dedector uygulamasını indirin. Fake Image Detector uygulaması aynı zamanda fotoğrafın EXIF bilgisini kontrol etmenize olanak sağlar. EXIF bilgileri içerisinde; fotoğrafın çekildiği tarih ve saat, çekildiği yer, hangi kamera ya da cep telefonuyla çekildiği ve hatta bazı durumlarda fotoğrafı çeken kişinin isim bilgisi bile bulunabilir. (Şu an için sadece Anroid uygulaması var)